neurochirurgie

Spondiloza Cervicala

Spondiloza cervicala este un termen general folosit pentru uzarea articulatiilor coloanei vertebrale cervicale legate de varsta pacientului.  O alta denumire folosita pentru aceasta maladie este osteoartrita cervicala. Aceasta boala apare la pacientii cu varsta de peste 40 de ani si progreseaza odata cu varsta.

Sistem fixare posterioare C1-C2

Sistem fixare c1-c2 Enlife


Desi spondiloza cervicala afecteaza ambele sexe in  mod egal, barbatii sEOS Hybridunt afectati de obicei la o varsta mai tanara decat femeile. Pe masura ce imbatraniti, oasele si cartilagiile care alcatuiesc coloana vertebrala imbatranesc si apar nereguralitati ale oaselor numite osteofite. Totusi, multi pacienti cu semne radiologice de spondiloza cervicala (adica osteofiti), nu au simptome asociate, adica durere, spasme musculare si redoare musculara.

La extrema cealalta, spondiloza cervicala poate comprima una sau mai multe radacini nervoase cervicale- fenomen numit radiculopatie. Osteofitele si alte neregularitati osoase pot de asemenea sa reduca diametrul canalului vertebral cervical si sa comprime maduva , rezultand astfel MIELOPATIA CERVICALA. Aceasta poate duce la afectarea permanenta ireversibila a functiei structurilor nervoase. Din fericire, majoritatea pacientilor cu spondiloza cervicala (aproape 90%), nu pierd functia nervoasa, nici macar temporar.

EOS Hybrid

EOS Hybrid Enlife

Tratament

Abordul anterior : chirurgul face o incizie anterioara la nivelul gatului, si acceseaza portiunea anterioara a coloanei vertebrale. Apoi chirurgul poate scoate discul intervertebral si portiunea herniata a discului (hernia de disc cervicala), in functie de procesul patologic existent. Uneori, dupa inlaturarea discului intervertebral, chiurgul prefera sa umple spatiul dintre vertebre cu o grefa osoasa sau cu un implant (caja intervertebrala).

Aura, placute abord anterior

Aura, placute abord anterior Enlife

Abordul posterior : prin acest abord chirurgul rezeca sau repozitioneaza oasele din portiunea posterioara a coloanei vertebrale cervicale, mai ales in cazul in care canalul vertebral prezinta o stenoza la mai multe nivele. Aceasta operatie, numita laminectomie, rezeca portiunea osoasa posterioara  a vetebrelor printr-o incizie situata la nivelul regiunii posterioare a gatului.

Titanopeek-C, Cage vertebral cervical

Titanopeek, cage vertebral cervical Enlife