Scolioza
Scolioza
Scolioza reprezinta o curbura laterala, in linie verticala, a coloanei vertebrale. Atunci cand este privita dintr-o parte, coloana vertebrala ar trebui sa prezinte o rotunjire usoara in partea superioara si o curbura spre interior in partea inferioara a spatelui. Atunci cand privim o persoana cu coloana vertebrala normala observam ca spatele acesteia este drept. In cazul persoanelor afectate de scolioza, spatele apare curbat.
Scolioza este cea mai comuna diformitate a coloanei vertebrale. Scolioza, in primul rand este o deformare fiziologica a coloanei vertebrale. In mod normal, scolioza fiziologica nu este vizibila cu ochiul liber. Diagnosticul scoliozei este evocat atunci cand exista doua anomalii principale ale coloanei vertebrale:
Curbarea laterala: ceea ce insemna ca daca o coloana este privita in plan anteroposterior apare o curbura anormala in acest plan. Aceasta curbura persista de obicei cand pacientul se apleaca spre inainte sa-si atinga picioarele cu mana. O usoara inclinare laterala a coloanei vertebrale nu este neaparat o scolioza. Astfel deviatiile laterale mai mici de 10 grade sunt considerate a fi in limite normale.
Rotatia vertebrelor: Rotatia vertebrelor este de obicei greu de observat pe radiografii, dar este intotdeauna prezenta intr-o scolioza reala.
Cauze
Scolioza congenitala- este cauzata de o anomalie a oaselor, prezenta la nastere.
Scolioza neuromusculara- un rezultat al muschilor si nervilor anormali. De obicei, este prezenta la oamenii cu spina bifida sau paralizie cerebrala.
Scolioza idiopatica-cel mai frecvent tip de scolioza. Nu are o cauza specifica. Exista mai multe teorii, dar nici una nu s-a dovedit a fi concludenta. Cu toate acestea, cele mai multe cercetari demonstreaza ca scolioza idiopatica este genetica.
Interventie chirurgicala
Inaintea interventiei chirurgicale, chirurgul evalueaza numarul curburilor, marimea si localizarea lor, ca si flexibilitatea curburilor si varsta osoasa a pacientului. Se efectueaza numeroase examene radiologice si examenul RMN. De obicei se evalueaza capacitatea respiratorie prin teste specifice. La pacientii cu scolioza congenitala se pot efectua urografia si examenul cardiac.
Cel mai frecvent tip de interventie chirurgicala este considerata artrodeza (fuziunea) spinala. In timpul acestei operatii se corecteaza pozitia vertebrelor si se creeaza conditii pentru a fuziona osos vertebrele in pozitia obtinuta prin corectie. Uneori chirurgia impune excizia osoasa (osteotomia), si a discurilor (discectomia).Chirurgul va decide ce procedura este cea mai potrivita pentru scolioza dumneavoastra si cum va fi efectuata interventia chirurgicala. Chirurgia scoliozei poate fi efectuata pe cale posterioara, anterioara, sau ambele.
Solutie
Produse asociate