neurochirurgie

Ruptura tendon achilean

Originea muschiului gastrocnemian este in partea superioara a condilului lateral femural, si pe condilul medial al femurului. Insertia se face cu ajutorul tendonului achilean pe suprafata postero-mediala a calcaneului. Cele mai importante roluri ale sale sunt: flexia plantara si flexia genunchiului.

Ruptura tendonului achilean este relativ comuna la atletii de varsta medie si la adultii tineri, barbati, sedentari, care fac sport ocazional. Ruptura tendonului achilean este considerata a fi a III- a cea mai frecventa ruptura de tendon. Mecanism: hiperextensia antepiciorului sub greutatea corpului cu genunchiul in extensie, brusc dorsoflexie a gleznei si dorsoflexie violenta plantara (de exemplu: cadere de la inaltime); lovitura directa asupra tendonului aflat in contractie.

Rupturile tendonului achilean survin in zonele cele mai putin vascularizate (vascularizatia tendonului fiziologic este destul de slaba). Probabil cauza rupturi este o combinatie intre hipovascularizarea tendonului si microtraumele repetitive la acest nivel, acestea cauzand un proces inflamator, la acestea se adauga si o cauza mecanica completand astfel ruptura.

Produs asociat:

Achillon, solutie minim-invaziva pentru rupturile de tendon Achile

Achillon