neurochirurgie

Picior plat

Termenul de picior plat valg (platfus) este utilizat pentru a descrie o deformatie a piciorului si gleznei, clinic usor de recunoscut, care consta in scaderea inaltimii arcului longitudinal medial. Nu exista insa o definitie clinica sau radiologica, unanim acceptata, a inaltimii medii, a valorilor considerate normale ale arcului longitudinal medial al piciorului.

Inaltimea arcului longitudinal medial este determinata de forma oaselor si de rezistenta structurilor ligamentare. Musculatura intervine numai pentru echilibru, pentru ca s-a demonstrat ca musculatura gambei este inactiva in timpul ortostatismului (a sta in picioare).

MBA Surub pentru artrodeza

MBA Surub pentru artrodeza

Piciorul plat valg / platfusul prezinta in momentul incarcarii modificarea raporturilor osoase normale la nivelul gleznei, astfel calcaneu este rotat extern si flectat dorsal in raport cu talusul, atfel apare o miscare de pronatie, de valgus a piciorului. Aceste modificari ale relatiilor interosoase, creeaza o prabusire a arcului longitudinal medial.

Pe baza aplatizarii arcului longitudinal medial in incarcare, dar mai ales a mobilitatii articulatiilor si a tendoanelor, exista 3 tipuri de picior plat valg (platfus):

  • Piciorul plat flexibil: mobilitate si amplitudine buna a miscarilor. Aceasta deformatie se poate remite pana la varsta de 12 ani, dupa aceasta varsta devenind ireversibila. Incidenta acestei deformatii este de 96% la copii mai mici de 4 ani,  29% intre 10 si 20 de ani, si numai 6% intre 50 si 60 de ani.
  • Piciorul plat cu scurtarea tendonului achilean: reprezinta 20% din toate cazurile si prezinta tulburari de mobilitate, de mers.
  • Piciorul plat rigid: diminuarea sau disparitia mobilitatii. Tulburarile de mobilitate, de mers sunt grave.

QWIX

QWIX

Tratament:

Tratamentul chirurgical: In prezent, cel mai performant tratament pentru piciorul plat este chirurgical si consta in blocarea miscarii de hiperpronatie a piciorului, de valgizare si prabusire a arcului longitudinal medial cu ajutorul unui implant special, care se introduce la nivelul articulatiei talo-calcaneene, in sinus tarsi. Este o interventie chirurgicala simpla (incizie 1 cm, riscuri minime) din punct de vedere al amplitudinii operatorii (incizie minima, durata scurta, recuperare extrem de rapida), se efectueaza sub control radiologic, iar rezultatele sunt remarcabile. Acest implant corecteaza complet deformatia gleznei si ofera pacientilor o viata normala, fara durere si fara repercursiuni in timp.

Placi pentru deplasarea/transpozitia Dwyer Sub

Placi Dwyer Sub

In ce situatii este indicata corectarea chirurgicala a piciorului plat valg?

  • glezna este dureroasa la cele mai mici activitati fizice, dar si  atunci cand sunt practicate activitati fizice mai complexe
  • in cazul copiilor sau adolescentilor  care doresc sa faca sport de performanta, pentru ca alinierea articulatiei subtalare va imbunatati parametrii fizici.
  • la persoanele care doresc sa urmeze scoli cu profil sportiv sau fizic ( institutul de educatie fizica si sport, scoala militara, de politie, de pompieri, etc)
  • are  indicatie estetica in adolescenta, mai ales la fetite
  • dupa terminarea cresterii, in momentul in care chiar daca pacientul este asimptomatic si are un picior plat valg, pentru a preveni modificarile de ax ale membrului si celelalte repercursiuni.