neurochirurgie

Osteoporoza

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza este considerată în prezent o boală, caracterizată prin reducerea densității minerale osoase, asociată cu compromiterea structurii osoase trabeculare, ceea ce predispune osul la fractură în urma unui traumatism de mică intensitate (cum ar fi aplecarea sau tusea) sau chiar în lipsa acestuia.

Solutii osteoporoza Enlife

Simptome ale osteoporozei

De obicei, persoanele aflate in stadii incipiente ale pierderii osoase nu au niciun simptom. De cele mai multe ori, primul simptom este producerea primei fracturi. In unele cazuri, pacientele constata ca sunt mai scunde decat erau in tinerete sau ca au facut cocoasa. 

Oasele osteoporotice nu arată, la prima vedere, altfel decât oasele normale. Ele sunt însă mai puțin dense, prin pierdere de substanță osoasă, ceea ce se reflectă în structura lor internă, care este profund afectată. Densitatea osoasa poate fi masurata cu ajutorul unui aparat care utilizeaza niveluri scazute de raze X pentru a determina proportia de minerale din oase. Acest test nedureros este numit osteodensitometrie (DXA) si cel mai adesea, sunt verificate oasele de la nivelul soldului, incheieturii mainii si coloanei vertebrale.

Factori de risc pentru osteoporoza:
•    Sexul - femeile au mai mari sanse de a dezvolta osteoporoza decat barbatii
•    Varsta - riscul de osteoporoza creste odata cu varsta 
•    Rasa - femeile caucaziene sau de origine asiatica au cel mai mare risc de osteoporoza
•    Istoricul familial -  persoanele care au cazuri de osteoporoza in familie, in special daca rudele au suferit o fractura de sold, au un risc mai mare de osteoporoza
•    Constitutia fizica - femeile si barbatii de statura mica tind sa aiba un risc mai mare de osteoporoza

Proceduri chirurgicale pentru osteoporoza

Vertebroplastia

Vertebroplastia este o procedura minim invaziva utilizata pentru intarirea vertebrelor cu fracturi de compresie, care sunt frecvente la pacientii cu osteoporoza. Vertebroplastia implica injectarea unui compus acrilic in vertebrele colaterale pentru a stabiliza osul slabit. Procedura se efectueaza intr-o sala de operatie sau intr-o suita de radiologie, iar tratamentul fiecarei vertebre afectate dureaza aproximativ o ora. Anestezia locala este injectata in vertebra, se face o mica incizie si se introduce un ac de biopsie osoasa. Mai multe seringi mici de material de cimentare sunt apoi injectate prin ac in vertebra. Cimentul se intareste aproape imediat.

Kiphoplastia

Fracturile multiple de comprimare a coloanei vertebrale cauzate de osteoporoza pot duce la pierderea inaltimii, cifoza (curbura extrema a coloanei vertebrale) si durere. Kyphoplastia cu baloane, este o procedura minim invaziva utilizata pentru a restabili inaltimea vertebrelor si pentru a stabiliza osul slabit. Kiphoplastia nu poate corecta deformarile coloanei vertebrale si este utilizata la pacientii care au prezentat fracturi recente (in decurs de 2-4 luni). Procedura se efectueaza de obicei in spital sub anestezie locala sau generala si dureaza aproximativ o ora pentru fiecare vertebra afectata.

In kiphoplastia cu baloane, se face o mica incizie si se foloseste un fluoroscop (dispozitiv care consta dintr-un ecran si un tub de raze X) pentru a orienta introducerea unui cateter cu balon in vertebra. Balonul este umflat lent pentru a ridica vertebra comprimata si apoi este dezumflat. Un compus acrilic (material de cimentare) este apoi injectat in vertebra printr-un ac de biopsie osoasa. Materialul se intareste aproape imediat. Reducerea durerii apare de obicei in 2 zile.

Solutii pentru tratarea osteoporozei oferite de Enlife Solutions: