neurochirurgie

Monturi

Monturile (hallux-valgus)  reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni ale antepiciorului, caracteristica femeilor de toate varstele si mult mai rara la sexul masculin. Monturile se caracterizeaza prin deviatia degetului mare spre exteriorul picicorului si a metatarsianului I spre interior, adica pacientul trebuie sa inteleaga ca nu creste nici un os in plus, ci boala inseamna eminamente un dezechilibru muscular care duce la o deformare a pozitiei si raporturilor osoase.

BOLD surub de compresie

Bold screw

Montul la picior, se refera de fapt la o proeminenta osoasa care apare pe partea mediala a piciorului si care in timp creste prin accentuarea diformitatii. Acea proeminenta nu este un os in plus sau un tesut osos depus in zona respectiva. Afectiunea  este mult mai complexa decat o simpla proeminenta, pentru ca implica afectarea mai multor structuri capsulo-ligamentare, musculare si osoase.

Interesant, aceasta afectiune nu este intalnita aproape deloc in socientatile in care nu se poarta pantofi, de aceea putem deduce ca una dintre cauzele fazvorizante ale bolii este incaltamintea neadecvata. Pantofii cu varf ascutit, cizmele de cowboy, tocurile inalte pot contribui la dezvoltarea monturilor, la care se adauga si alte afectiuni colaterale: obezitatea, bolile reumatoide, piciorul plat. Totusi pantofii largi, cu foarte mult spatiu pentru degetele de la picioare, reduc sansele de a dezvolta monturi, iar daca aveti deja un hallux valgus, va ajuta sa scapati de inflamatiile produse de incaltamintea conventionala.

Hallu-Lock, placi si suruburi de artrodeza

Hallu-Lock

Afectiunea se intalneste frecvent bilateral, de multe ori avand cauza necunoscuta, si mai rar unilateral cand este consecutiva unui picior plat. Totusi din experienta noastra va putem spune ca exista cauze destul de clare care determina aparitia de monturi: factorii ereditari, incaltamintea neadecvata asociata sau nu cu exces ponderal, ortostatism prelungit, boli reumatoide (Artrita, diverse tipuri), afectiuni congenitale sau dobandite. 

Multe probleme care apar la nivelul picioarelor, sunt rezultatul presiunii anormale sau frecarii. O modalitate de a intelege ceea ce se intampla in picior din cauza presiunii anormale, este de a vedea piciorul pur si simplu. Cele mai multe dintre simptomele care se dezvolta in timp, apar deoarece pielea si tesuturile moi sunt supuse stresului intre os si pantof. Orice proeminenta osoasa va face inrautati situatia si poate duce la aparitia de monturi. Pielea reactioneaza la frecare si presiune constanta, prin formarea unei bataturi. Tesuturile moi de sub piele raspund la presiunea constanta si frecare, devenind mai groase. Bataturile sunt iritate si dureroase. Raspunsul este de a elimina presiunea. Presiunea poate fi redusa din exterior prin schimbarea modelului de pantofi. Presiunea poate fi redusa de la interior, prin eliminarea pe cale chirurgicala a oricarei proeminente osoase.

SPIN Snap-Off, surub cu autorupere

Spin Snap off

Dintre factorii care predispun la aparitia monturilor amintim:
– factori degenerativi: inaintarea in varsta duce la pierderea proprietatilor caracteristice structurilor capsulo-ligamentare care asigura un echilibru la nivelul antepiciorului, decompensarea unor afectiuni colaterale monturilor
– statici: platfus.
– supraponderabilitatea: are impact direct asupra tuturor articulatiilor membrului inferior
– obiceiuri vestimentare nesanatoase  ( incaltaminte inalta si stramta: pantofi ascutiti), motiv pentru care este mult mai des intalnita la femei.
– factori ereditari: copiii ai caroror mame au avut monturi, in principiu, vor dezvolta si ei.

Uni-Clip, Scoaba de compresie

Uni-Clip

Radiologic se observa devierea halucelui, exostoza interna a capului primului metatarsian sau/si a bazei falangei proximale a halucelui, artroza articulatiei MTF 1 daca este prezenta, subluxatia  sau uneori luxatia comleta a articulatiei metatarsofalangiene MTF 1.

Tratamentul Chirurgical: este tratamentul de electie in toate stadiile afectiunii, iar tehnica aleasa depinde de gradul clinic. Totusi, daca afectiunea este asimptomatica, adica in situatia in care pacientul nu are dureri, nu indicam tratamentul chirurgical.

Placi artrodeza lapidus

Placi Lapidus