neurochirurgie

Defrormarea in butoniera a degetelor

Tendoanele care permit fiecarui deget sa se indrepte, tendoanele muschilor extensori, par la prima vedere niste structure relative simple. Totusi fiecare tendon reprezinta un mecanism complex si elegant,  echilibrat, care permite un control foarte fin al miscarii fiecarei articulatii a degetului. Cand acest mecanism este deteriorat in anumite zone, echilibrul poate fi distrus. Rezultatul este un deget care nu functioneaza corect. De-a lungul timpului, dezechilibrul poate duce la contracturi (strangere a tendoanelor) si la alte modificari care au ca rezultat un deget permanent stramb. Deformarea in butoniera este o astfel de problema, care afecteaza tendoanele extensoare ale degetului.

MCP, Implant meta-carpo-falangian din Silicon

MCP poliartrita reumatoida Enlife

Ce parti ale degetelor sunt implicate?

Tendoanele muschilor extensori isi au originea la nivelul cotului, in principiu de pe epicondilul humeral medial si poarta numele de muschi epicondilieni mediali. Au traiesc pe fata dorsala a antebratului pana la nivelul pumnului si mainii. Poarta numele de “capota extensoare”, si se insera in varful degetelor trimitand ramuri de o parte si de alta a falangei mediale si distale.

Cand muschiul extensor se contracta, se scurteaza pentru a indrepta degetul. Ligamentele mici conecteaza, de asemenea, capota extensoare cu alte tendoane care au traiect prin deget, pentru a indoi degetul. Aceste conexiuni ajuta la echilibrarea miscarii degetului, astfel incat toate articulatiile degetului lucreaza impreuna, determinand miscari de flexie si extensie. Problemele apar atunci cand aceste ligamente devin prea laxe sau prea tensionate.

Degetele sunt de fapt formate din trei oase, numite falange. Cele trei falangele din fiecare deget sunt separate prin doua articulatii, numite articulatii interfalangiene (articulatii IF). Articulatia care se afla aproape de capatul degetului, este numita articulatia distala interfalangiana (articulatia DIF). (Distal inseamna mai departe). Articulatia proximala interfalangiana (articulatia PIF), este articulatia de mijloc dintre incheietura principala si articulatia DIF. (Proximala inseamna mai aproape). Articulatiile IF lucreaza ca niste balamale atunci cand indoiti si indreptati mana. O deformare de tip butoniera apare atunci cand anumite boli sau leziuni provoaca o flexie a articulatiei PIF, si o extensie exagerata a articulatia DIF (hiperextensie).

MCP, Implant meta-carpo-falangian din PyroCarbon

MCP, implant meta carpo falangian din PyroCarbon Enlife

Tratamentul chirurgical. Chirurgia este necesara in unele cazuri. Cele mai bune rezultate apar atunci cand articulatia PIF este flexibila, mai degraba decat blocata intr-o pozitie indoita. In cazul in care articulatia PIF este blocata intr-o pozitie indoita, chirurgii asteapta de obicei inainte de a face o interventie chirurgicala, pentru a vedea daca atela ajuta la intinderea si indreptarea articulatiei PIF.

Artrodeza

In cazul in care tratamentele anterioare, inclusiv chirurgia, nu pot opri inflamatia sau deformarea, artrodeza articulatiei poate fi recomandata. Artrodeza articulatiei este o procedura care leaga cele doua suprafete articulare ale degetului impreuna, impiedicandu-le sa se miste. Aceasta tehnica chirurgicalaare ca rezultate: scaderea durerii, stabilizarea articulatiei, si prevenirea deformarii articulatiei.