neurochirurgie

Cifoza

Cifoza

Cifoza reprezinta o curbare accentuata a portiunii superioare a coloanei toracice care determina o deformare a spatelui cu aparenta unui spate convex.


Simptome

  • Durere usoara sau severa la nivelul coloanei vertebrale toracale
  • Durere lombara la mobilizarea acestei regiuni a coloanei vertebrale
  • Senzatia de oboseala, fatigabilitate
  • Rigiditatea si tensiunea musculara a zonei dorsale
  • Deplasarea spre inainte a capului
  • Dificultati ale respiratiei in cazurile severe
  • Modificari ale pozitiei normale

Cifoza


Cauze

Vertebrele sanatoase prezinta un corp vertebral anterior si un arc posterior. Se suprapun unele peste altele. Fracturile sau diverse afectiuni pot modifica aceasta forma si orientare. De exemplu, daca vertebra se fractureaza, aceasta isi poate pierde forma ei normala si se taseaza, sub compresia celorlalte vertebre, in asa fel incat corpul acestei vertebre se deformeaza asemanator unui ic, ceea ce determina curbarea spre inainte a coloanei, si astfel apare cifoza.


Tratament

Uneori este nevoie de un tratament chirurgical pentru a reduce cifoza, pentru a reduce durerile cauzate de aceasta. Astfel, chirurgia este un tratament luat in considerare atunci cand cifoza este severa, adica la un unghi masurat de peste 70 de grade (unghi Cobb). Medicul poate recomanda de asemenea operatia daca viteza progresiei cifozei este rapida, daca echilibrul general al coloanei este modificat, daca exista dureri importante sau daca exista o afectare neurologica datorata cifozei.

Pentru a corecta curbura anormala a coloanei, medicul va efectua o fuziune a vertebrelor intr-o pozitie mai apropiata de normal. Fuziunea spinala consta in plasarea unor mici fragmente osoase intre vertebre, care in timp vor forma calus, consolidand (fuziune), si mentinand astfel reducerea curburii efectuata chirurgical. 


Solutie

Sistem Pentru Scolioza / Cifoza

Sistem pentru cifoza

Produs asociat

Orteza Toracica Elastica

Orteza Toracica Elastica