neurochirurgie

Artroza Umarului

Artroza este o boala cronica degenerativa a articulatiilor, bazata pe: degenerare a cartilajului articular, cu o modificare ulterioara a suprafetelor articulare osoase, dezvoltarea de osteofite marginale, deformare a articulatiei, precum si dezvoltarea de sinovita moderata. Clasificarea Internationala a Maladiilor enumera in prezent osteoartroza, artroza, osteoartrita, si artroza deformanta, ca sinonime.

Articulatia umarului este formata din 3 oase: humerusul sau osul bratului, scapula sau osul umarului si clavicula. Practic articulatia este formata din capul humeral si cavitatea glenoida a scapulei. Articulatia este acoperita de partile moi: capsula articulara, ligamente si muschi. Acestea poarta denumirea in general de coafa muschilor rotatori.

Exista doua articulatii la nivelul umarului si ambele pot suferi de artroza: acromio-claviculara si gleno-humerala sau scapulo-humerala.  Initial este foarte important ca medicul sa stabileasca care articulatie este afectata.

Tratament

Tratament chirurgical:

Artroscopia. Este o optiune de tratament. Prin aceasta metoda se obtine o imbunatatire a simptomatologiei, dar atentie: din punctul meu de vedere si din experienta mea nu este mai mare de 20-30%. Iar perioada in care pacientul se simte mai bine este limitata: cateva luni sau cativa ani. Totusi interventia este simpla, miniinvaziva, necesita doar o zi de spitalizare, iar riscurile sunt minime. Consta in debridarea articulatiei, decompresia subacromiala (cresterea spatiului osos, pentru o mobilitate mai buna), capsulectomie. Pacientul este indrumat ulterior catre fiziokinetoterapie pentru 4 saptamani.

Protezarea soldului. Este tratamentul de electie in stadiile avansate ale bolii si conta in indeptarea suprafetelor articulare afectate, si inlocuirea acestora cu o proteza metalica (titan-polietilena/ceramica). Imbunatatirile postoperatorii din punct de vedere al durerii si mobilitatii sunt remarcabile, pacientul putand avea o viata relativ normala. Protezarea soldului este o interventie care are mare amploare in tarile vest Europene si USA, de aceea va sfatuiesc ca in momentul in care apar dureri cronice la nivelul umarului, persistente, care nu trec cu pastile si fizioterapie, sa mergeti la un medic ortoped specialist pentru investigatii amanuntite si tratamente de specialitate.

Protezarea umarului are mai multe optiuni:

Hemiartroplastia: doar capul humeral este inlocuit cu unul protetic. Aceasta tehnica este recomandata daca cavitatea glenoida nu este afectata.

Titan, Proteza de Resurfatare a Humerusului

Enlife TITAN humeral resurfacing

Artroplastia totala a umarului. Atat capul humeral, cat si cavitatea glenoida sunt inlocuite cu componente protetice, fixate prin cimentare sau pressfit.

Titan, Proteza Modulara Anatomica pentru umar

Titan, proteza modulara anatomica pentru umar Enlife

Artroplastia totala a umarului inversata: Prin aceasta metoda, componentele metalice (cupa si capul) se fixeaza la cavitatea glenoida, iar componenta de plastic se ataseaza la capul humeral. Este recomandata la pacientii leziuni ale coafei ms rotatori.

Titan, Proteza Inversata Modulara pentru umar

Titan, proteza inversata modulara de umar

Produse Asociate:

Titan, Proteza Modulara pentru Fractura de umar

Titan, proteza modulara pentru fractura de umar