neurochirurgie

Artrita (diverse tipuri)

Ce este artrita?

Artrita este un termen-umbrela, ea reprezinta afectiunile articulatiilor, care au o inflamatie. O articulatie este o zona din corp unde doua oase diferite se intalnesc. O articulatie functioneaza pentru a misca partile corpului care sunt conectate de acele oase ale articulatiei. Artrita, literalmente, inseamna inflamatia uneia sau a mai multor articulatii. Artrita este frecvent insotita de durere articulara. Aceasta durere articulara se mai numeste si artralgie. Cand patru sau mai multe articulatii sunt afectate, atunci se foloseste termenul de poliartrita.

Produs asociat:

Sistem de placi si suruburi pentru Artrodeza, Hallu-Lock

Hallu-Lock

Cauzele artritei:

Cauzele artritei depind de forma pe care o "imbraca" boala. Tipurile de artrita variaza de la acele forme care sunt cauzate de ruperea si uzarea cartilajului (cum este osteoartrita), pana la acele forme cauzate de inflamatia rezultata de pe urma unui sistem imunitar hiperactiv (cum este artrita reumatoida).

Artrita poata fi cauzata de:

  • Infectii;
  • Deficiente ale sistemului imunitar;
  • Metabolism anormal;
  • Traumatisme la nivelul incheieturilor;
  • Cauze genetice;

Produs asociat:

Sistem de placa si suruburi pentru Artrodeza, Hallu-Fix

Simptomele artritei

La fel cum cauzele diferitelor tipuri de artrita pot varia si pot acoperi o paleta larga de factori, tiparul si localizarea simptomelor artritei pot, de asemenea, sa varieze in functie de tipul de artrita de care sufera un pacient. Simptomele artritei se pot dezvolta gradual sau subit si cum artrita este de cele mai multe ori o boala cronica, simptomele pot sa apara si sa dispara sau pot sa persiste in timp.

Simptomele artritei pot fi:

  • Dureri la nivelul incheieturilor;
  • Umflaturi la nivelul incheieturilor;
  • Rigiditate la nivelul incheieturilor;
  • Iritatii la nivelul articulatiilor.

Produse asociate:

Trusa ForeFoot & Hand cu Suruburi Herbert si Capse

Tipuri de artrite

Exista aproximativ 200 de tipuri de artrita sau afectiuni musculo-scheletice, care sunt impartite in mai multe grupuri principale.

Artrite inflamatorii

Inflamatia este o etapa normala a procesului de vindecare a organismului. Inflamatia tinde sa apara ca o metoda de aparare impotriva virusurilor si bacteriilor sau ca un raspuns la anumite leziuni ori traumatisme, cum ar fi arsurile. Cu toate acestea, in artritele inflamatorii, aceasta inflamatie apare la unii oameni fara un motiv evident.

Produs asociat:

Implant tip MCP (meta-carop-falangian) din Silicon

Artrita inflamatorie poate afecta mai multe articulatii, deteriorand sau afectand suprafata articulatiilor si a osului care sta la baza ei. Acest tip de inflamatie nu este de ajutor si, in schimb, provoaca deteriorari la nivelul articulatiilor afectate, ducand astfel la durere, rigiditate si umflarea zonei. Exemple de artrite inflamatorii: artrita reumatoida, artrita reactiva, spondilita anchilozanta, artrita asociata cu colita sau psoriazisul.

Produs asociat:

Implant tip MCP (meta-carpo-falangian) din PyroCarbon

Artrite degenerative

Termenul de artrite degenerative sau artrite mecanice se refera la un grup de boli care implica, in principal, deteriorarea cartilajului care acopera capetele oaselor. Functia principala a cartilajului, acest tesut neted si alunecos, este sa ajute articulatiile sa se miste usor. Aceasta forma de artrita degenerativa face ca partea de cartilaj sa se subtieze si sa devina mai aspra (sa aiba o suprafata neregulata, ca un teren accidentat).

Pentru a compensa pierderea cartilajului si modificarile aparute in functia articulara, corpul incepe sa remodeleze osul, in incercarea de a restabili stabilitatea articulatiei afectate. Acest lucru poate provoca dezvoltarea unor "ciocuri" osoase nedorite (numite osteofite) sau poate provoca deformarea articulatiei. Aceasta afectiune este numita osteoartrita.

Produs asociat:

Proteza interfalangiana PIP pentru mana din PyroCarbon

PIP PyroCarbon

Artrite infectioase

In aceasta clasificare exista si forme de artrite infectioase. O bacterie, un virus ori o ciuperca microscopica care patrunde in articulatie poate, uneori, sa provoace inflamatia. In cele mai multe cazuri, infectia articulatiei respective poate fi tratata cu ajutorul antibioticelor sau a altor medicamente antimicrobiene. Chiar si asa, uneori, artrita poate sa devina cronica si/sau degenerarea articulatiilor poate fi ireversibila daca infectia respectiva a persistat in organism o perioada considerabila de timp.

Produs asociat:

Proteza interfalangiana pentru mana din Silicon PIP

PIP PyroCarbon

Artrite metabolice

Acidul uric este o substanta chimica creata atunci cand organismul nostru descompune substantele numite purine. Aceste purine se gasesc in celulele umane si in anumite alimente. Mare parte a acidului uric se dizolva in sange si "calatoreste" spre rinichi. De aici, acidul uric ajunge in urina. Unii pacienti au niveluri foarte mari de acid uric, deoarece organismul lor fie produce in mod natural mai mult acid uric decat ar avea nevoie, fie corpul nu poate elimina acidul uric din sistem suficient de repede.

Produs asociat:

Sistemul MGT -Proteza totala de Haluce sau de Hemi-Artroplastie

MGT

Guta este un exemplu de artrita metabolica si poate sa apara si sa dispara, in episoade periodice, sau poate sa devina o boala cronica, daca nivelurile de acid uric din organism nu se reduc. Guta afecteaza in mod frecvent o singura articulatie sau un numar mic de articulatii, cum ar fi degetul mare de la picioare si articulatiile mainilor. Guta afecteaza, de obicei, extremitatile.

Artrite reumatoide

Desi sunt considerate afectiuni ale bătranilor, bolile reumatice afecteaza intr-o mare masura populatia activa, tineri si chiar copii. Categoria bolilor reumatice include peste 200 de forme, iar in Romania, potrivit statisticilor, exista peste 600.000 de persoane (3% din populatie) care prezinta una din formele acestei boli. Printre cele mai frecvente artrite de tip se reumatoid se afla: poliartrita reumatoida, spondiloartritele si artropatia psoriazica.

Inflamatia persistenta in lichidul sinovial duce la degenerarea cartilajului si a osului, lucru care duce mai apoi la deformarea articulatiei, durere, umflaturi si inrosirea zonei. Artrita reumatoida provoaca decesul prematur, dizabilitatea pacientilor si compromite calitatea vietii. Artrita reumatoida poate sa debuteze la orice varsta si este asociata cu o rigiditate prelungita a articulatiilor, dupa o perioada de repaus.

Artrita infantila

Statisticile arata ca in Romania exista aproximativ 2.000 de copii cu artrita juvenila. "Artrita infantila" este un termen-umbrela care acopera un numar mare de tipuri de artrita. Exista cel putin trei scheme de clasificare a artritei juvenile, printre care se numara:

• Artrita reumatoida juvenila (ARJ);

• Artrita juvenila cronica;

 Artrita idiopatica juvenila.

 

Toate clasificarile definesc artrita juvenila/artrita infantila ca fiind boala care apare la persoanele cu varsta sub 16 ani.

Artrita septica sau bacteriana

Artrita septica (sau bacteriana) este inflamatia articulara datorata unei infectii bacteriene sau fungice. Daca artrita septica se datoreaza bacteriilor care provoaca gonoree, ea este descrisa ca artrita gonococica. Articulatiile frecvent afectate de artrita septica sunt cele ale genunchiului si soldului.

Artrita septica (bacteriana) se dezvolta fie atuncic and bacteriile sau alte microorganisme se raspandesc prin sange pana la o articulatie, fie atunci cand articulatia este direct infectata cu un microorganism, care patrunde in acea zona printr-un traumatism sau leziuni deschise ori printr-o interventie chirurgicala.

Artrita reactiva

Artrita reactiva este un bun exemplu de artrita inflamatorie. Artrita reactiva este o forma cronica de artrita care prezinta urmatoarele trei conditii: (1) articulatii inflamate, (2) inflamatia de la nivelul ochilor (conjunctivita) si (3) inflamatia sistemelor genital, urinar sau gastro-intestinal.

Aceasta forma de inflamatie articulara este numita "artrita reactiva", deoarece se considera ca implica un sistem imunitar care "reactioneaza" la prezenta infectiilor bacteriene care apar in interiorul sistemelor genital, urinar sau gastro-intestinal. In consecinta, sistemul imunitar al anumitor oameni este pregatit genetic sa reactioneze intr-un mod aberant atunci cand aceste zone sunt expuse la anumite bacterii. Reactia anormala a sistemului imunitar duce la inflamatia spontana la nivelul articulatiilor si ochilor. Artrita reactiva a fost in trecut denumita si sindromul Reiter.

Artrite psoriazice

Exista si forme de artrita asociate cu psoriazisul. Artrita psoriazica este o problema articulara care cel mai adesea apare cu o afectiune a pielii numita psoriazis. Desi cei mai multi pacienti cu artrita psoriazica dezvolta mai intai psoriazisul si abia mai tarziu sunt diagnosticati cu artrita psoriazica, problemele articulare pot sa apara ocazional inainte de aparitia leziunilor cutanate date de instalarea psoriazisului. Artrita psoriazica apare atunci cand sistemul imunitar ataca celulele si tesuturile sanatoase. Raspunsul imun anormal provoaca inflamatia in unele articulatii si o productie excesiva de celulele ale pielii.

Artrite post-traumatice

In familia artritelor intra si acele forme post-traumatice. De exemplu, desi cauzele si factorii de risc in cazul fibromialgiei (o boala caracterizata de o durere raspandita in tot corpul, de o perceptie anormala a durerii) nu sunt cunoscute, exista unii factori care au fost asociati in general cu instalarea acestei boli. Unii dintre acesti factori sunt evenimentele stresante sau traumatice, inclusiv accidentele de masina si tulburarea de stres post-traumatic. De asemenea, artrita ce are legatura cu evenimente traumatice, cu o trauma ori lovitura, este conectata de riscul de accidentari de pe urma unor activitati specifice. Astfel, dupa ce pacientul a suferit un anumit traumatism, o accidentare, poate sa apara o forma de artrita.


Sursa este doc.ro