neurochirurgie

Accident vascular cerebral ischemic

Atacul ischemic apare atunci cand o artera a creierului este blocata.Atunci cand o artera este bocata, celulele cerebrale (neuronii) nu porduc destula energie si in cele din urma inceteaza sa functioneze. Adesea denumit "ministroke", atacul ischemic poate fi un avertisment. El poate fi atat un avertisment, cat si o oportunitate: un avertisment despre un atac cerebral iminent si o oportunitate de a lua masuri pentru a-l preveni.

Cauze

Atacul ischemic se manifesta similar cu accidentul vascular cerebral, dar diferenta este ca, cel dintai, provoaca numai o intrerupere temporara a fluxului sangvin catre creier, fara a cauza moartea tesutului. Atacul ischemic poate fi cauzat de mai multe tipuri de boli. Cea mai intalnita problema este ingustarea arterelor pozitionate in gat si in creier. Aceasta problema este cel mai des cauzata de ateroscleroza, sau o depunere de colesterol. Daca arterele devin pre inguste, in partea ingustata a arterei se pot stange celule care se pot transforma in cheaguri de sange. Aceste cheaguri de sange pot bloca artera in care se formeaza (tromboza), sau se pot dezlipi si pot bloca o artera mai apropiata de creier (embolism). Alte cauze ale atacului ischemic pot fi: cheaguri de sange in inima (fibrilatii atriale), atacuri de inima sau anormalitati ale inimii.

Simptome

Atacul ischemic dureaza, de obicei, cateve minute. Cele mai mutle semne si simptome dispar dupa o ora. Semnele si simpotmele unui atac ischemic seamana cu cele intalnite la inceputul unui accident vascular cerebral, si pot include aparita brusca a:

  • Slabiciune, amorteala sau paralizie la nivelul fetei, bratului sau piciorului, de obicei pe o parte a corpului;
  • Dificultate in vorbire si intelegerea celorlalti;
  • Orbire in unul sau ambii ochi, sau vedere dubla;
  • Ameteala si / sau pierderea echilibrului sau a coordonarii;
  • Pierderea constientei;
  • Durere de cap brusca. severa, fara cauze cunoscute.


Solutie

Stentul pentru Trombectomie (Mecanica) APERIO (Stent-retriever):